مولانا شاعر و عارف بزرگ ایرانی قرن هفتم هجری است. علاقهمندان عرفان و اخلاق از آثار برجسته به جا مانده از مولانا بسیار بهره بردهاند.
«جلال الدین محمد بلخی» شاعر برجسته و مشهور قرن هفتم هجری و سیزدهم میلادی در ایران بوده است كه با نامهایی نظیر مولوی، مولانا و رومی در جهان شناخته میشود. مولانا شاعری فارسیگو است؛ اما برخی از آثارش به زبانهای عربی نیز نگاشته شدهاند و در میان آثار به جا مانده از او، جملات محدودی نیز به زبانهای تركی و یونانی وجود دارند.
نام كامل مولانا «محمدبن محمدبن حسین حسینی خطیبی بكری بلخی» است و القاب مختلف در طول سالهای بعد و با تخلص از شعرهایش به وجود آمدهاند.
در گذشته بهدلیل گستردگی مرزهای ایران زمین و سفرهای مختلف مولانا به نقاط پراكنده آن، مردم نقاط مختلف از اندیشه او بهره میبردند و در زمان حیات مولانا او را خداوندگار میخواندند.
محل زندگی مولانا در طول عمرش، امروزه شامل بخشهایی از كشورهای ایران، افغانستان، تاجیكستان و تركیه میشود كه بسیاری از آنها در گذشته بخشی از خاك ایران بودند. به همین دلیل آثار مولانا در این كشورها نیز ترجمه شدهاند و طرفداران زیادی دارند.
در كشور تركیه، مولانا جایگاهی فراتر از شاعر دارد و پیروان زیادی به ستایش او مشغول هستند. «سلطان ولد» فرزند بزرگ مولانا و «اولو عارف چلبی» نوه مولانا هر یك طریقتی متفاوت از اندیشه مولانا پایه گذاری كردند و آنها را «طریقت مولاناه» نامیدند.
تاریخ به روایت ناصر در بخش های مختلف به با نگاهی طنز به زندگی شعرا و بیان ضرب المثل ها و مسائل اجتماعی و فرهنگی روز جامعه می پردازند.
این برنامه هر روز از شنبه تا چهارشنبه ساعت 8:30 به تهیه كنندگی محمد حسین خسروجردی، اجرای ناصر محبی و نویسندگی معصومه پاكروان تقدیم مخاطبان رادیو صبا می شود .
در این قسمت از برنامه تاریخ به روایت ناصر به شرح زندگی "مولوی "می پردازیم.