كتاب «ضامن های معتبر» به قلم سیدسعید هاشمی مشكلات اجتماعی و اقتصادی را با زبان طنز بیان می كند.
به گزارش شیرین طنز، به نقل از انتشارات جمكران، «ضامن های معتبر» مجموعه داستان كوتاهی است به قلم سیدسعید هاشمی. مجموعه داستانی كه درونمایهای اجتماعی- اقتصادی دارد. البته رنگ و بوی اقتصادی كتاب بر مفاهیم اجتماعی آن میچربد.
لحن طنز داستانهای كوتاه نویسنده تلاش خوبی بوده است برای آنكه با نگاه دقیقتری به ماجرای آشفتگیهای اقتصادی نگاه كنیم.
همین نگاه طنز باعث شده است كه در عین لبخندهایی كه گاهو بیگاه بر لب میآید، بتوانیم عمیقتر به اتفاقات دوروبرمان نگاه بیندازیم و اتفاقات را چیزی متفاوت از یك سقوط عظیم یا یك لوسبازی مثل اتفاقات شبكههای اجتماعی بدانیم.
تنوع موضوعاتی كه نویسنده به سراغ آن رفته بسیار زیاد است. یارانه 45هزارتومانی، وضعیت خرید و فروش و اجاره مسكن، مشكلات وام گرفتن از بانك، تولید داخلی و مشكلات پیش روی آن، زمینخواری، كوهخواری، جنگلخواری و آسیبهای محیطزیستی آن تعدادی از موضوعاتی هستند كه نویسنده آنها را دستمایه اثر خود قرار داده است.
ارزش نگاه نویسنده در آن بوده كه سعی كرده است او را از ورطه ناامیدی و بیتفاوتی و انتقام دور كند. چراكه در روزهای سختی مهمترین آفاتی كه یك جامعه را تهدید میكند، همین موارد است.
ناامیدی موتور جامعه را خاموش میكند و بیتفاوتی آن را به روی گسل میبرد و انتقام تكهپارهاش میكند.
انتقادهای تندوتیز «ضامن های معتبر» همه را نشانه گرفته است و برای هیچ قشر و گروهی حق جداگانه قائل نشده است. مهم نیست آن قشر در چه جایگاه یا مسئولیتی قرار دارد. مهم این است كه هركس بهاندازه سهمش در این ماجرا دخیل است.
در داستان كوتاه «ضامن های معتبر» كه عنوان كتاب از همین داستان گرفتهشده است، نویسنده فضای بوروكراسی اداری ایران و خصوصا نظام بانكداریاش را نقد میكند. عدم تكریم اربابرجوع، كندی كار، دستگاههای مدیریتی و تشكیلاتی قدیمی و فضل، نمونههایی هستند كه نویسنده در داستان كوتاه خود آن را زیر تیغ تیز طنز برده است.
نكته مهم «ضامن های معتبر» همین تیغ تیز طنز است. نیاز این روزهای جامعه، نه حركات شورشی و آنارشیستی است و نه انفعال و بیخیالی. باید دست در دست هم جلو برویم.
باید بدانیم مشكلات چیست و از كجا نشأت گرفته است. «ضامنهای معتبر» نیز چنین رسالتی را برای خود قائل شده است.
او میخواهد دردها و مشكلات ما را به ما نشان بدهد و برای آنها گاهوبیگاه نیز راهحلهایی دارد اما تصمیمگیری نهایی را به عهده خود مخاطب میگذارد.
لحن طنز ماجرا كه از یكسو باعث شده است با خواندن از مشكلاتمان، چندان به تلخیهای آن فكر نكنیم و از سوی دیگر باعث شده به ورطه لودگی نیفتیم و بدانیم افكار و ایدهها و رفتارمان نیاز به جراحی دارد.
«ضامن های معتبر» نیش و كنایه میزند اما نیش و كنایهاش از سر بغض و انتقام نیست. طبیعتش این است! اما طبیعتی كه میخواهد ما را بیدار كند. بیدار كردنی كه از جنس بیدار كردنهای لطیف مادرانه یا بیدار كردنهای خشن نظامی نیست.
بلكه بیدار كردنی است كه از پی آن قرار است خوابآلودگی و خماری بعد از خواب به همراه سستی و كرختی و بیحالی بعدش بهگونهای زایل شوند كه دیگر مخاطب درگیر خواب و بیداری نشود!
همه این موارد در مفهوم كلیتر ذیل مفهوم اقتصاد مقاومتی قرارگرفته است. نكتهای كه تاكنون در ادبیات داستانی به آن توجه نشده و جای آن در این حوزه بسیار خالی است.
ورود درست و صحیح و رعایت استانداردهای فرمی و محتوایی، شرایطی را ایجاد میكند كه فارغ از درشتگوییها و شعارزدگیها مخاطب با ویژگیهای یك اقتصاد درونزا بیشتر و بهتر آشنا شود و آن را صرفا مفهومی ایدئولوژیك كه هیچ جایگاه و مبنای علمی ندارد، نداند.
انتشارات كتاب جمكران، مجموعه داستانهای كوتاه «ضامن های معتبر» را تابستان 97 به قیمت 5000 تومان روانه پیشخوان كتابفروشیها كرده است.