مروری بر كتاب ننه كاراته…
كتاب طنزی كه اشك آدم را در میآورد!
نویسنده: ابراهیم كاظمی مقدم
(این مرور حاوی اسپویل نیست، ولی در این حد اسپویل لازم است كه بدانید نباید این كتاب را نخوانده به عنوان یك كتاب طنز به كسی هدیهاش بدهید!)
میخواهم همین اول كار و بدون مقدمه چینی حرف آخر را بزنم. شاید همین توصیه اندازه تمام مطلب ارزش داشته باشد و مجبور نباشید باقی مرور را بخوانید.
توصیه این است: هیچوقت در اپلیكیشن كتابخوان خود سرچ نكنید طنز…
یك پدرآمرزیدهای كه به او گفتهاند كتاب را در چند خط معرفی كن كه مردم بدانند برای چه چیزی پول میدهند، هر جا دیده ویژگی دندانگیری پیدا نكرده نوشته این نویسنده با بیان طنزآمیز خودش فلان و فلان و فلان…
ما هم كه چون دستهبندی طنز در آن اپلیكیشن نبوده به سرچ واژه طنز روی آوردیم، گول اسم كتابها را میخوریم و میخریم و میخوانیم.
بعد میفهمیم كه ای دل غافل! طنزآمیز نامیدن این كتاب مثل برفی نامیدن ببعیای سیاه است، آن هم چون دندانهای ببعی سفید بوده!
خب فكر كنم تا اینجای كار فهمیدیم كه كتاب طنز نیست، طنزآمیز هم شاید چند جمله داشته باشد و خود جناب نویسنده هم در مصاحبه گفته باشند كه كتاب طنز است اما كتاب خندهدار نیست.
حالا برویم ببینیم كتاب دیگر چه چیزهایی نیست. اول اینكه نویسندهی كتاب فقط نویسنده نیست و ناشر هم كه نیستان است.
سیروس همتی كه به عنوان یك بازیگر تئاتر و سینما و تلویزیون، كارگردان، نمایشنامهنویس، طراح صحنه میشناسیم، دبیر ریاضی و احتمالا چند چیز دیگر هم هست.
انصافا هم قلم زدنش قابل مقایسه با بازیگرانی كه فقط چون معروفند كتابشان چاپ میشود، قابل مقایسه نیست و اصلا بد نیست؛ اما خب میشود یكی دو خطی از خجالتش درآمد.
دوم این كه همه كتاب در مورد ننه كاراته نیست. ننه كاراته فقط یكی از هشت داستان كتاب است و احتمالا وقتی اسم طنز را روی كتاب گذاشتند، فقط از سر كنجكاوی دو صفحه اول داستان ننه كاراته را خواندند.
چون آخر همان داستان هم اگرچه حماسی و افتخارآفرین است، اما گریه دارد. سوم اینكه هر داستان برای خودش در فضایی است و یك مدل نیست.
صنعتی و سنتی، رئال و سورئال، ماست و قیمه. همه كنار هم جمع شده و توی یك كتاب آمده.
استاد ریاضی كه در خارج كشور مقابل دوربین مخفی قرار میگیرد، سوسكی كه زن و مردی را آشتی میدهد، مرگ كه با یك سرباز سر مردن دو نفر چانه میزند، سربازی روز آخر سربازی جانباز میشود، كسی كه حج رفت و به خاطر اسمش بر نگشت و ننه كاراتهی معروف!
چهارم این كه باید بگویم آقای همتی، اینجا خانواده نشسته. آقای ارشاد، اون علامت مثبت چندین و چند سال رو بزن رو این كتاب لطفا.
ماجرای بریده شدن مردانگی رو كه تو كتاب نمیگن كه! خلاصه كه كتاب خیلی هم با ادب نیست. عه ما هم كه گفتیم؟
حالا كه تا اینجا آمدید بگذارید بگویم تمام ماجراهای طنزآمیز كتاب ننه كاراته، اگر نتواند اشك شما را از خنده در بیاورد، حتما و حتما میتواند اشك شما را از راه دیگری در بیاورد.
صحنههای غمانگیزی كه كتاب روایت میكند انصافا گریهدار هستند و اگر مثل من نازكدل باشید حتما با دو سه تایش گریه خواهید كرد.