مشكل‌ اصلی طنز امروز مطبوعاتی، كاهش مطالعه طنزنویسان است

دكتر اسماعیل امینی (طنزنویس) معتقد است كه «مطالعات نسل جدید طنزنویسان وسعتی ندارد و بعضا نه تنها كتاب‌های مهم، بلكه حتی كتاب‌های معمولی همانند بوستان و گلستان سعدی را هم نخوانده‌اند.»

1397/09/25
|
10:31
|

اسماعیل امینی در گفت‌وگویی با ایسنا درباره شرایط طنز مطبوعاتی در فضای رسانه‌ای جدید و تغییراتی كه نسبت به دهه‌های گذشته داشته است، با اشاره به ویژگی‌های طنزهای مطبوعاتی امروز و با بیان اینكه «طنز مطبوعاتی متنوع‌تر شده است»، اظهار كرد: این در حالی است كه در گذشته این میزان از تنوع در طنزهای مطبوعاتی وجود نداشت. همچنین در سال‌های اخیر طنز بیشتر جدی گرفته شده است و حتی ویژه‌نامه‌هایی نیز به صورت مستقل برای طنز منتشر می‌شود.

او ادامه‌ داد: یكی دیگر از ویژگی‌های قابل توجه طنز امروز این است كه دیگر فقط مربوط به موضوعات سیاسی نیست و سوژه‌های دیگری در حوزه‌های علمی، اجتماعی، فرهنگی و … را نیز پوشش می‌دهد و صرفا محدود به سیاست نیست.

این طنزنویس در عین حال طنز مطبوعاتی نسل جدید را دارای مشكلاتی دانست و یكی از این مسائل را شلختگی و دم دستی بودن و وجود اشتباه‌های نگارشی و املایی عنوان كرد.

امینی همچنین با اشاره به تاثیرات شبكه‌های اجتماعی در محتوا و ساختار طنز مطبوعاتی، خاطرنشان كرد: گاهی طنزنویسان تصور می‌كنند كه مخاطبان آنها در مطبوعات همان مخاطبان شبكه‌های اجتماعی هستند، در حالی كه مخاطب مطبوعات جدی‌تر است و به همین خاطر نیز انتظار می‌رود طنز مطبوعاتی با طنز مجازی متفاوت باشد.

او با بیان اینكه «به طور كلی اهمیت مطبوعات كم شده است»، اظهار كرد: در دهه‌های 20 و 30 مطبوعات بسیار حائز اهمیت بودند و حتی پاورقی‌های ساده مطبوعات آنقدر مشتری داشت كه سریعا فروش می‌رفت، اما در دنیای امروز با آمدن وسایل ارتباطی جدید اهمیت مطبوعات كاغذی كمتر شده است؛ ولی اینگونه هم نیست كه در این دوره طنز تاثیرگذار و ماندگار نداشته باشیم.

این طنزنویس و شاعر اضافه كرد: برخی از طنزنویسان جدید آنقدر خوب و حرفه‌ای می‌نویسند و برخی از كاریكاتورها آنقدر پخته است كه مخاطب لذت می‌برد. به‌ هر حال نسل جدید به خاطر استادها و سرمشق‌های خوبی كه داشته است، می‌تواند خوب بنویسد، اما به‌ هر حال در مطبوعات، بی شمار آثار بی مایه و سست هم دیده می‌شود.

امینی همچنین درباره تاثیر محدودیت‌ها بر كیفیت طنزهای مطبوعاتی، بیان‌ كرد: سوال این است كه در حال‌ حاضر در فضای مجازی كه محدودیتی وجود ندارد چه شاهكار طنز و كاریكاتوری آفریده می‌شود كه ما می‌گفتیم ای كاش می‌توانست در مطبوعات هم چاپ شود. در بخش ترانه نیز این موضوع مطرح می‌شود كه محدودیت‌ها مانع خلاقیت می‌شود؛ درحالی كه مگر موسیقی زیر زمینی چه شاهكاری در حوزه ترانه آفریده است كه ما حسرت می‌خوردیم ای كاش می‌توانست مجوز بگیرد. در كل فكر نمی‌كنم محدودیت‌ها جلوی خلاقیت‌ها را گرفته باشد.

او در پایان سخنان خود یكی از مشكل‌های اصلی طنز امروز مطبوعاتی را كاهش مطالعه طنزنویسان عنوان كرد و گفت‌: مطالعات نسل جدید وسعتی ندارد و بعضا نه تنها كتاب‌های مهم، بلكه حتی كتاب‌های معمولی همانند بوستان و گلستان سعدی را هم نخوانده‌اند؛ البته این موضوع در حوزه‌های دیگر نیز دیده می‌شود. به عنوان مثال دیالوگ‌های امروز فیلم‌ها به لحاظ دایره واژگانی با دیالوگ‌های گذشته اصلا قابل مقایسه نیست.

دسترسی سریع