مهدی فرج اللهی: مسئولان خیلی نباید نگران طنز باشند

مسئول سایت دفتر طنز حوزه هنری كشور گفت: امروز استقبال از طنز نه تنها از طرف مردم، بلكه از سوی ادارات دولتی هم بیشتر شده است.

1397/05/17
|
14:13
|

به گزارش پایگاه خبری حوزه هنری، مهدی فرج‌اللهی نویسنده، شاعر و مجری رادیو تلویزیون كه میهمان چهاردهمین محفل طنز «قندشكن» یزد بود، وضعیت امروز طنز كشور را خوب و رو به رشد توصیف كرد و گفت: طنز، در مسیر خوبی در حركت است، هرچند این مسیر خیلی هموار نیست ولی اتفاقاتی كه در سال‌های اخیر به ویژه در حوزه هنری مركز و استان‌ها افتاده موجب شده طنز بتواند ماهیت خود را به خوبی به مردم و مسئولان معرفی كند.

وی با تأكید بر اینكه مسئولان خیلی نباید نگران طنز باشند، ادامه داد: طنز در حال شناخته شدن است و وقتی انسان چیزی را می‌شناسد نگرانی‌های احتمالی درباره آن كم می‌شود. شناساندن طنز و تغییر نگرش‌ها نسبت به آن یكی از بهترین اتفاقاتی است كه توسط دفاتر طنز حوزه هنری در استان‌های مختلف روی داده است.

این فعال عرصه طنز با اشاره به كاركرد مؤثر طنز در فرهنگ‌سازی اظهار داشت: امروز استقبال از طنز حتی از سوی ادارات دولتی و نهادها خیلی بیشتر شده به نحوی كه در رابطه با برگزاری همایش‌‌ها، محافل، مراسم و جشنوار‌ه‌های مرتبط با موضوع طنز پیش قدم شده و از ظرفیت طنزپردازان استفاده می‌كنند.

مسئول سایت دفتر طنز حوزه هنری، وضعیت محفل طنز «قندشكن» یزد را خیلی خوب ارزیابی كرد و گفت: با توجه به اینكه در چهارمین دوره این محفل حضور داشتم و مرتب اخبار مرتبط با دفتر طنز استان یزد را دنبال می‌كنم، به نظر من این محفل با استقبال خوب مردم و هنرمندان مواجه شده، كیفیت آثار ارتقا یافته و تعداد طنزپردازهایی كه كشف و شناخته شده‌اند نیز بیشتر شده است.

فرج‌اللهی با بیان اینكه خروجی محافل قندشكن و بریده‌هایی از شعرخوانی طنزپردازان یزدی در فضای مجازی هم با استقبال خوبی از طرف مردم شهرهای مختلف كشور مواجه شده، ادامه داد: بازخوردها نشان می‌دهد این حركت، سازنده و اثرگذار بوده كه امیدوارم این روند رو به رشد و پویایی ادامه داشته باشد.

وی نگاه موضوعی طنز را از نكات برجسته این محفل عنوان كرد و گفت: انتخاب موضوعات مختلف و به روز جامعه كه در محافل قندشكن به آن‌ها پرداخته می‌شود، می‌تواند منجر به تولید محتوا و آثار هدفمند شود.

خالق كتاب «نانوا هم جوش شیرین می‌زند بیچاره فرهاد» مطالعه كم را مهم‌ترین مشكل فراروی طنزپردازان دانست و ادامه داد: توصیه استادان بزرگ طنز این است كه اگر هنرمندانه حرف‌تان را بزنید، آن حرف بدون اینكه بخواهد حاشیه‌ای ایجاد كند به نتیجه می‌رسد و تأثیرگذار خواهد بود. طبیعتا هر چه مطالعه ما بیشتر باشد به غنای فكری ما كمك می‌كند و نتیجه غنای فكری اثری زیباتر، پخته‌تر و بهتر خواهد بود.

وی با بیان این كه قلمداد كردن طنز و طنزپردازی به عنوان یك شغل كمی سخت است، افزود: اگر مسئولان و دست‌اندركارن توجه جدی به جایگاه ادبیات و فرهنگ و هنر در جامعه داشته باشند و طنزپردازان هم با تلاش و پشتكار بیشتر در این عرصه گام بردارند، می‌توان امیدوار بود كه آن را یك شغل قلمداد كرد.

فرج‌اللهی در ادامه به برنامه‌های این دفتر برای رشد و بالندگی طنز كشور اشاره كرد و افزود: این دفتر برنامه‌های پیوسته‌ای در دستور كار دارد از جمله شب شعر طنز «در حلقه رندان» كه موفق شدیم آن را به استان‌ها هم صادر كنیم كه گاهی به همین اسم و گاه با نام دیگری به سلیقه هنرمندان آن استان صاحب اسم و شخصیت مستقل شده و به فعالیت خود ادامه می‌دهد مانند محفل طنز «قندشكن» یزد و «خنداخند» اصفهان و سایر برنامه‌هایی كه با رویكرد خوانش شعر طنز برای عموم مخاطبان در حال برگزاری است.

فرج‌اللهی برگزاری نشست‌ها و كارگاه‌های منظم از جمله نشست «مكتب‌خانه طنز» با حضور رضا ساكی، كارگاه «اسرار و ابزار طنزپردازی» با حضور استاد یوسفعلی میرشكاك كه با هدف ارتقای سطح آگاهی و اطلاعات طنزپردازان و علاقه‌مندان در تهران و شهرستان‌ها برگزار شده، اعزام اساتید و كارشناسان مطرح طنز برای برگزاری كارگاه آموزشی در مراكز استانی، نشست «دگرخند» با رویكرد نقد و بررسی موضوعات و كتاب‌های منتشر شده مرتبط با طنز را از مهم‌ترین برنامه‌های دفتر طنز حوزه هنری برشمرد.

وی افزود: آخرین اثری كه در نشست «دگرخند» مورد نقد و بررسی قرار گرفت كتاب «یكی به نعل یكی به میخ» اثر نجمه زارع بنادكوكی نویسنده یزدی بود كه توسط انتشارات سوره مهر منتشر شده و به نقد و بررسی طنز در ستون دو كلمه حرف حساب زنده یاد كیومرث صابری اشاره دارد.

به گفته وی، حمایت از انتشار آثار طنزپردازان شهرستانی، برگزاری منظم جشنواره‌ طنز سوره با هدف شناسایی استعدادهای جوان و همچنین جشنواره‌های موضوعی طنز مانند خلیج فارس، تولید ملی و موضوعات مختلفی كه نیاز روز جامعه است از دیگر فعالیت‌های این دفتر محسوب می‌شود.

گفتنی است، محافل ماهانه طنز «قندشكن» معمولا چهارشنبه اول هر ماه با حضور طنزپردازان، هنرمندان و قشرهای مختلف مردم در نارنجستان هنر حوزه هنری یزد برگزار می‌شود.

دسترسی سریع