كتاب مثل ماه شب چهارده و آرزوی دیرینه انسان

كتاب مثل ماه شب چهارده و آرزوی دیرینه انسان

1402/01/19
|
10:53
|

نویسنده: سارا ملاعباسی

شوخی كردن و جنبه شوخی داشتن در هر آدمی نسبی است و گاهی كار به جایی می‌رسد كه بعضی آدم‌ها برای شوخی كردن قوانینی تعیین می‌كنند.

اما اگر بچه‌ها كه از این قوانین بی‌خبر هستند، بخواهند با بزرگترها شوخی كنند، چه اتفاقی می‌افتد؟

كتاب مثل ماه شب چهارده، نوشته هوشنگ مرادی كرمانی داستان یك فرهنگسرا در محلات قدیمی تهران است كه معلم كاریكاتور در تابستان به آنجا می‌آید و می‌خواهد كه بچه‌ها سوژه‌های كاریكاتورشان را از بین اهالی محله پیدا كنند.

همین موضوع درگیری‌های بین اهالی محله و والدین بچه‌ها را رقم می‌زند و در نهایت به شكایت از معلم كاریكاتور می‌رسد.

چون اهالی محله كه تا به حال از نقاشی فقط نقش گل و میوه دیده بودند، با دیدن تصویر خودشان آن هم وقتی بعضی اجزای صورت‌شان بزرگتر دیده می‌شد، ناراحت شدند و وضع محله هم آشفته شد.

مرادی كرمانی در این كتاب فداكاری معلم یا معلمانی را به تصویر می‌كشد كه برای درك مفهوم هنر و طنز، سعی می‌كند مفاهیم تازه‌ای را به شاگردانش یاد دهد و آنها را وارد دنیای جدیدی كند.

به طوری كه در جایی از داستان به بچه‌ها پیشنهاد می‌دهد كاریكاتور او را بكشند و وقتی توقع می‌رود او هم مثل دیگران ناراحت شود، معلم چیزی نمی‌گوید و بچه‌ها را تشویق به ادامه كار می‌كند.

او حتا ناراحتی اهالی محله را هم درك می‌گویند و معتقد است كه زیبایی آرزوی دیرینه هر انسان است و سایر مسائل معنوی و مادی بعد از مفهوم زیبایی به انسان منتقل می‌شود. به همین علت بسیاری از آدم‌ها از دیدن كاریكاتورشان ناراحت می‌شوند.

یكی از دیگر از نكات مهم این كتاب، بیان حساسیت كار كاریكاتوریست‌ها و طنزپردازان است كه نویسنده به وسیله گفت‌وگوی بین شاگردان و معلم و حتا تصویر روی جلد (بچه‌هایی در لبه بام ایستاده‌اند و كاریكاتور می‌كشند)، به خوبی آن را به خواننده منتقل كرده است.

«مثل ماه شب چهارده» پر از شخصیت‌هایی است كه در اطرافمان دیده‌ایم و در این كتاب با دید تازه مثل نوجوانان كلاس كاریكاتور به آن نگاه می‌كنیم.

پایان بندی كتاب و دیالوگ‌های پایانی بچه‌های كلاس از نقاط قوت و تاثیرگذار كتاب است كه هم برای مخاطب فضاسازی می‌كند، هم او را می‌خنداند و هم او را به فكر فرو می‌برد.

اگر شما هم می‌خواهید بدانید كاریكاتورهای اهل محله، كاریكاتور بچه‌ها و كاریكاتور آقا معلم چطور از آب درآمده، كافی است نگاهی به تصاویر درون كتاب بیندازید.

بزرگمهر حسین‌پور به عنوان تصویرگر این كتاب، به خوبی آنها را ترسیم كرده و می‌توانید آن را در لابلای داستان ببینید.

گفتنی است این كتاب در 114 صفحه و از سوی نشر معین چاپ شده است.

دسترسی سریع