آواز سرخوشانه ماشین لباسشویی؛ كتابی برای تمام روزهای سال

كتاب «آواز سرخوشانه ماشین لباسشویی» مجموعه اشعار طنز ژاپنی است كه بخشی از مشكلات و دغدغه‌های اجتماعی مردم ژاپن را به تصویر كشیده است.

1401/08/22
|
09:57
|

آواز سرخوشانه ماشین لباسشویی؛ كتابی برای تمام روزهای سال

نویسنده: سارا ملاعباسی

نظم و انضباط، قانون مداری، وظیفه شناسی و مسئولیت پذیری، بخشی از صفاتی است كه به مردم ژاپن نسبت داده می‌شود.

در حالیكه ادبیات نیز بیانگر بخش مهمی از فرهنگ ژاپن بوده و قابل توجه بسیاری از افراد است.

كتاب «آواز سرخوشانه ماشین لباسشویی» مجموعه اشعار طنز ژاپنی است كه بخشی از مشكلات و دغدغه‌های اجتماعی مردم ژاپن را به تصویر كشیده است.

این مجموعه به همت دكتر آیت حسینی، استاد زبان و ادبیات ژاپنی دانشگاه تهران، گردآوری و ترجمه شده و از سوی نشر پرنده و با همكاری مركز مطالعات ژاپن به چاپ رسیده است.

این كتاب مجموعه‌ای از اشعار ژاپنی در قالب «سِن ریو» است؛ قالب شعری كه در مرحله اول یادآور «هایكو» می‌شود، اما با آن تفاوت‌هایی دارد.

هر چند كه تفاوت سن ریو و هایكو به تفصیل در پیشگفتار كتاب توضیح داده شده، اما باید گفت این دو قالب شعری علاوه بر تفاوت در نوع نوشتار، از نظر موضوع هم تفاوت دارند.

چون به طور كلی درون‌مایه هایكو به طبیعت و ارتباط انسان با محیط طبیعی برمی‌گردد ولی سن‌ریو دغدغه‌های اجتماعی را به تصویر می‌كشد.

«آواز سرخوشانه ماشین لباسشویی» كتابی است كه در 12 فصل با موضوعات خانواده، تحصیل، عشق، كارمندی، زن و شوهری، پول و اقتصاد، فضای مجازی، سلامتی و بیماری، سالمندی، مرگ، كرونا و سایر موضوع‌ها و در 247 صفحه و به صورت دو زبانه (فارسی و ژاپنی) منتشر شده است.

این اشعار گاهی خواننده فارسی زبان را به یاد كاریكلماتور می‌اندازد.

چرا كه طنز ایجاد شده در اشعار بسیار ظریف بوده و با كمترین كلمات، معانی و مفاهیم زیادی را به خواننده منتقل می‌كند.

معانی كه گاهی خنده‌دار و گاهی تلخ است و در عین حال مخاطب را با مسائل مختلف اجتماعی ژاپنی‌ها و تصویر كمتر دیده شده از آنها آشنا می‌كند.

اشعار كوتاه این كتاب نشان می‌دهد گاهی مرز دغدغه‌های اجتماعی انسان‌ها آنقدر باریك می‌شود كه از مرزهای جغرافیایی هم عبور می‌كند و آدم‌های بسیاری را با فرهنگ‌های متفاوت به یكدیگر پیوند می‌دهد.

تصویرگر این كتاب، منیره منصوری، نیز با تصویرهای ابتدای هر فصل به خوبی فضای اشعار را به مخاطب القا كرده و بر درك خواننده اثر گذار است.

این كتاب كه شامل 400شعر كوتاه طنز بوده و اكثر آنها منتخب مسابقات و جشنواره‌های گوناگون كشور ژاپن هستند، تمرین خوبی برای كوتاه نویسی و ساختن شوخی‌های كوتاه است.

خواندن «آواز سرخوشانه ماشین لباسشویی» شاید نهایتاً یك ساعت وقت مخاطب را بگیرد، اما از آن كتاب‌هایی است كه همیشه می‌توان صفحاتش را ورق زد و آن را در هر ساعت و هر روزی خواند.

چرا كه دغدغه‌های گفته شده برای خوانندگانش همیشگی است و هیچگاه تكراری نمی‌شود.

چند شعر از این كتاب را با هم می‌خوانیم:

– با فامیلی او، اسم خودم را صدای می‌زنم، برای امتحان

– اگر بالا برود، پایین می‌آید، منطق بورس

– پلكِ یك لایه، غبغبِ دو لایه، شكمِ سه لایه

– در دوركاری، راحت‌ترین عبارت: «صدا نمی‌آید!»

– بچه، دفترچه راهنما ندارد، راحت بزرگش می‌كنم

-در روز آفتابی، سرخوشانه آواز می‌خواند، ماشین لباسشویی

دسترسی سریع