بیكار شدن ناگهانی و تلاش برای یافتن شغلی مناسب، یكی از موضوعاتی است كه بسیاری از افراد آن را تجربه كردهاند.
حال اگر آن فرد، «آقای هاشمیِ» كتاب تعلیمات اجتماعی دبستان باشد، اوضاع متفاوت میشود.
كتاب «تعلیمات غیر اجتماعی» اثر مهرداد صدقی روایت خانواده آقای هاشمی است كه پس از بیكاری او راهی شهر دیگری میشوند تا با كمك دوست و آشنا شغلی جدید پیدا كند.
این كتاب از داستانی با خط روایت اصلی و خرده روایتهای طنزآمیزی تشكیل شده است كه خواننده را با خود همراه میكند.این نوع قالب نگارشی سبب شده است داستانها با نقدهای اجتماعی و حرفهای هوشمندانهای همراه شود و اثری طنزآمیز خلق كند.
چرا كه دردسرهای پیدا كردن یك شغل برای فردی در موقعیت آقای هاشمی فرصت مناسبی است تا بسیاری از مسائل اجتماعی با زبانی طنزآمیز بازگو شده و مخاطب از ناهنجاریهای جامعه آگاه شود.
همچنین به دلیل حضور همسر، مادر، دختر و پسر آقای هاشمی در این سفر، مخاطب شاهد نمایندگانی از نسلهای مختلف است كه دور هم جمع شدهاند و دغدغههایشان برای هر موضوع پیش آمده را بیان میكنند.
در اصل، صدقی در این كتاب با وام گرفتن از شخصیتهایی كه در ذهن بسیاری از مخاطبان نقش بسته است، موقعیتهای متعددی ساخته و با دیالوگهای منحصر به زمان و مكان، آن را پیش برده است.
به طوری كه در بخشی از كتاب میخوانیم: «آدم اگر بخواهد مثل یك مرد زندگی كند به جایی میرسد كه تو الان رسیدهای.
یعنی تقریبا هیچ جا! كمی باید با واقعیتهای جامعه كنار بیایی و گاهی اوقات وجدانت را مثل حقوق همسرت نادیده بگیری».
هر چند كه استفاده از شوخیهای كلامی از ویژگیهای این اثر مهرداد صدقی است، اما در بعضی فصلهای آن جملات و عباراتی است كه برای هر سنی مناسب نبوده و به طور كل نمیتوان آن را به همه سنین توصیه كرد.
یكی دیگر از نكات مهم این كتاب تصویرهایی است كه در پایان هر فصل و یا در میانه كتاب دیده میشود.
به طور كلی كتابهای طنز به تنهایی برای مخاطبان جذابیت دارند و بسیاری از روایتهای آن شیریناند.
اما با توجه به قالب مشخص كتاب، تصاویری كه گاهی در میانه داستان و یا پایان هر فصل دیده میشود، درك داستان را برای خواننده آسانتر كرده و آن را از یك كتاب طنز ساده متمایز میكند.
تصاویری كه به دست فاطمه ابولیفر و مهرزاد صفوی ترسیم شدهاند و روایت نویسنده را جذابتر كرده است.