انتشارات مركز پژوهشهای اسلامی صدا و سیما، كتاب طنزها و لطایف اخلاقی در ادب فارسی را كه به معرفی طنز و اخلاق فردی، اجتماعی و خانوادگی پرداخته به چاپ رسانده است.
به گزارش خبرنگار سرویس كتاب و نشر خبرگزاری رسا، به مناسبت روز شعر و ادبیات فارسی، كتابی در زمینه ادبیات فارسی خدمت دوست داران كتاب معرفی می شود.
امروزه طنز دامنه وسیع و گسترده ای یافته است. در یك تعریف كلی، طنز اصیل یا اخلاقی عبارت است از: «هر بیان اعم از گفتار، رفتار، نوشتار و تصویر به ظاهر غیرجدی و بر مبنای لطیفه و مزاح كه نمایانگر واقعیتی جدی و رساننده پیامی اصیل باشد.» به عبارت دیگر، هر بیان نغز و لطیف و دل نشین كه در واقع به قصد توجه دادن مخاطب به نتیجه ای اجتماعی، اخلاقی، فرهنگی و... مطرح می شود، طنز نام دارد. این تعریف، همه گفتارها و كردارها، شعرها و نثرها، كاریكاتورها، كارتون های كودكان و فیلم هایی را كه با استخدام لطیفه و در قالب شوخی و خنده، درصدد بیان واقعیت ها و حقایق موجود هستند، دربرمی گیرد. بنابراین تعریف، هرچند طنز در ظاهر، غیرجدی است و بر مبنای مزاح و شوخی و لطیفه و خنده استوار است، ولی در باطن، قصدش آگاهی و توجه دادنِ مخاطب به واقعیتی است كاملاً یا بعضاً گریه آور.
طنز از نظر ادبی، سبك و نوعی از ادبیات است كه واقعیت های نفس آدمی یا یك گروه و جامعه انسانی را بزرگ تر نشان می دهد و ضمن انتقاد و محكوم كردن بدی ها، زشتی ها و كاستی ها، به تشویق خوبی ها، زیبایی ها و كمالات می پردازد. به عقیده یك نویسنده روسی، طنز، بالاترین درجه نقد و انتقاد ادبی است؛ البته نقد و انتقادی زیركانه، غیرصریح و دل نشین و نیز انتقادی كه چنان جذاب بیان می شود كه نه تنها همگان را متوجه و متنبه می سازد، بلكه خطاكاران و مخاطبان اصلی خود را نیز به خود می آورد و به تفكر و اندیشه وامی دارد؛ انتقادی با حفظ حریم ادب و در كمال متانت كه حتی در افرادی كه از آنها انتقاد شده است، به جای ناراحتی و كینه و رد و انكار شدید، بیداری و توجه و زمینه پذیرش و تسلیم به وجود می آورد.
انتشارات مركز پژوهشهای اسلامی صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، كتاب طنزها و لطایف اخلاقی در ادب فارسی، نوشته فاطمه عسگری را به چاپ رسانده است.