«دیپلماتنامه» مجموعهای از نوشتههای طنز یوسفعلی میرشكاك است كه در سالهای میانی دهه هفتاد در ماهنامه «نیستان» چاپ شد و سپس همین ناشر آنها را گرد آورد و به صورت كتاب منتشر كرد.
«دیپلمات نامه» را به نوعی میتوان نقیضه «سیاستنامه» خواجه نظامالملك طوسی دانست. ولی در «دیپلماتنامه» انتقادات گستردهتری نسبت به مسایل و سیاستهای رایج روز آمده است؛ به طوری كه سیدمهدی شجاعی این كتاب را یكی از دقیقترین گزارشهای اوضاع تاریخ معاصر دانسته است.
در توضیحات پشت جلد كتاب آمده است: «بدان وقفك الله فی الارض فی الاختلاس كه هر چند مصلحت آن است كه تو نیز همچون بزرگان سلف و خلف، خود عهدهدار تمام امور باشی، اما چون بیم آن میرود كه گروهی نادان بیتمیز، ترا به استبداد نسبت كنند، جمعی مردمان چُلمن بیدست و پای طلب كن و آنان را وزارت ده و برادران و فرزندان و كسان نزدیك خود را به عنوان معاون و مشاور و مدیر بر آنان بگمار تا نه به استبداد متهم باشی و نه بیگانگان را در امارت خود سهیم كرده باشی. دیگر اینكه هر چند حكمای بزرگ گفتهاند: وزیر ورز و وبال امیر است اما تو چون به قاعدهای كه گفته آمد رفتار كنی هم از وزر وزیران آسوده باشی و هم چون در كارها خلل از حد بگذرد و زخم به شیرازه درنیاید، وزیران را به تیغ استیضاح سپاری و عزل كنی تا خلق غبی، آنان را به تقصیر نسبت كنند نه ترا.»
دفتر طنز حوزه هنری