گفت و گو با حمیدرضا افتخاری، مدیر رادیو صبا و دبیرچهارمین جشنواره زیر چتر لبخند:
هر جشنواره ای اهدافی را دنبال می كند و یكی از جشنواره هایی كه قرار است در معاونت صدا برگزار شود، جشنواره زیر چتر لبخند است. این جشنواره به همت رادیو صبا برگزار می شود و قرار است در بخش های مردمی و حرفه ای رقابت سالم شكل بگیرد. این جشنواره با قرار دادن بخش مردمی تلاش دارد تا مردم علاوه بر تولید اثر، محتوای جذاب هم تولید كنند. درباره بخش های چهارمین دوره از جشنواره زیر چتر لبخند با حمیدرضا افتخاری دبیر جشنواره گفت و گو كرده ایم.
حمیدرضا افتخاری، مدیر رادیو صبا و دبیر چهارمین جشنواره زیرچترلبخند درباره محورهای جشنواره بیان می كند: امسال ما چهارمین جشنواره زیر چتر لبخند را برگزار و در هر دوره هم متناسب با اقتضائات روز محورهای موضوعی جشنواره را انتخاب میكنیم. امسال هم همین اتفاق افتاد و ما در پنج محور موضوعی اثر دریافت میكنیم. همكاران از مراكز صدا و سیما، رادیوهای برون مرزی و دیگر معاونت ها می توانند در این شبكه شركت كنند.
وی ادامه داد: رویای غرب وحشی (با موضوع نگاه به سبك زندگی غربی و تهاجم فرهنگی جریان یافته در فضای مجازی)، سگ هار (اشاره به جنایات رژیم صهیونیستی در منطقه)، من یك شهروندم (با موضوع مسئولیت های حوزه شهروندی)، میزهای دوست داشتنی (با موضوع نقش مدیران و مسئولیت پذیری آنها) و مشاهیر طنز ایران زمین، پنج محور جشنواره است. برای دریافت آثار طنز رادیویی دو بخش مردمی و حرفهای در نظر گرفتهایم.
تهاجم فرهنگی جریان یافته
وی در توضیح بخش «رویایغربوحشی» گفت: این بخش نگاهی به سبك زندگی غربی و تهاجم فرهنگی جریان یافته از طریق شبكههای اجتماعی دارد. متاسفانه این جریان بعضی ازجوانان ما را اسیرخودش كرده و تغییر سبك زندگیای كه خطرناك است و به آن باید اشاره داشته باشیم. ما باید با زبان طنز نشان بدهیم كه چطور با بزك این سبك زندگی را به نمایش می گذارند و این رویایی سراب گونه بیشتر نیست. با این نگاه هدفگذاری برای جشنواره كردیم.
افتخاری درباره ساختار مورد نظر برای آثار دریافتی افزود: برای آثار مردمی، در سه ساختار نمایش خانوادگی، اجرای طنز و برنامه كوتاه طنز آثار را پذیرا خواهیم بود. در بخش حرفهای هم رویكرد اصلی ما برنامه سازی در قالب مجله تركیبی، مسابقه، برنامه كوتاه طنز و برنامه سازی مبتنی بر هوش مصنوعی است.
دبیرچهارمین جشنواره زیر چتر لبخند توضیح داد: برای بخش مردمی سه تا ساختار راحتتر معرفی كردیم. البته شاید یكی از آنها خیلی راحت نباشد، ولی سال گذشته جواب خوبی گرفتیم. نمایشخانوادگی یعنی نمایشی كوتاه پنج تا شش دقیقهای كه با اعضای خانواده اجرا میشود و قائدتا هم نمایشی آماتوری هست كه میتوانند اثر بفرستند. نكته بعد اجرای طنز و برنامك طنز هست كه میتوانند اثر در این موضوعات و قالبها ارسال كنند.
راستی آزمایی
وی در پاسخ به این سئوال كه آیا آثار باید حتما در بخش حرفهای پخش شده باشند؟ تاكید كرد: ما چون جشنواره هستیم و جشنوارهها مسابقه برگزار میكنند این الزام وجود ندارد. ما راستی آزمایی میكنیم. البته بیشترآثاری كه به دست ما میرسد، آثارشبكههای مراكز استانهاست كه قبلا پخش شده ولی این محدودیت را نداریم و می توانند برای این جشنواره هم اثر بسازند.
افتخاری درباره اینكه شما تاكید كردید رادیوهای برون مرزی هم میتوانند شركت كنند، آیا باید آثارشان را به زبان فارسی بفرستند؟ گفت: چون مسابقه است، آثار باید حتما زبان فارسی باشد. بنابراین چه مراكز استان ها و چه برون مرزی آثارشان باید به زبان فارسی باشد تا در جشنواره شركت بدهند. همچنین شبكه های برون مرزی كه علاقمند به زبان فارسی می توانند برنامه هایشان را جداگانه ارسال كنند. از سوی دیگر مراكز هم نباید آثارشان به زبان محلی باشد و باید با زبان فارسی باید شركت بدهند.
دبیر چهارمین جشنواره زیر چتر لبخند درباره مهلت ارسال آثار افزود: فعلاً 15 دی را آخرین فرصت برای دریافت آثار اعلام كردهایم؛ اما ممكن است باز هم زمان آن را تمدید كنیم ولی طبق برنامه ریزی ها، اختتامیه چهارمین دوره جشنواره زیر چتر لبخند، 29 بهمن خواهد بود.
باشگاه طنزپردازان
وی همچنین درباره پخش آثار جشنواره از رادیو صبا توضیح داد: در حال حاضر برنامهای داریم با عنوان زیر چتر لبخند كه در آن آثار مردمی دورههای قبل جشنواره را پخش میكنیم. ضمن اینكه درباره نحوه ارسال آثار، ویژگیها و محورهای این دوره جشنواره هم در این برنامه به مخاطبان توضیح میدهیم. همچنین یك باشگاه طنز پردازان خلاق داریم كه حدود 4500 نفر عضو آن و عمده آنها شركت كنندگان جشنواره زیر چتر لبخند در دورههای گذشته هستند.
افتخاری ادامه داد: در حال حاضر آثاری كه از دوره قبل به دستمان رسید، در حال پخش است؛ حتی بخش مردمی. ضمن اینكه بخش حرفهای به اقتضائات هر رسانه ساخته شده و امكان پخش آن هم وجود دارد، ولی بیشتر تمركز ما پخش آثار مردمی است و این آثار در حال پخش است.