با رعایت چند مورد، از گسترش بیماری كرونا پیشگیری خواهیم كرد.
1. بهطور مكرر دستهایمان را بشوییم و تمیز كنیم
شستوشوی دستها حداقل بهمدت 20 ثانیه با آب و صابون قبل از خوردن غذا و بعد از استفاده از سرویس بهداشتی بسیار مهم است (همچنین زمانی كه قصد آشپزی دارید). ضدعفونیكنندهها هم انتخاب مناسب دیگری برای تمیزكردن دستها هستند. تا جای امكان از ضدعفونیكنندهای استفاده كنید كه 60 تا 95 درصد آن متشكل از الكل باشد و بههنگام استفاده، خوب دستها را به هم بمالید تا كاملا خشك شوند.
از تماس دستهای كثیف با چشمها، بینی و دهان خودداری كنید.
2. خودسرانه داروهای آنتیبیوتیك مصرف نكنیم
داروهای آنتیبیوتیك را فقط و فقط با تجویز پزشك مصرف كنید و میزان داروی مصرفی یا نوع آن را خودسرانه تغییر ندهید. حتی اگر پیش از مصرف تمامی داروهای آنتیبیوتیك تجویزشده احساس كردید حالتان بهتر شده است، مصرفشان را قطع نكنید و طبق تجویز پزشك، دوره را تكمیل كنید.
3. در صورت مشاهده علائم عفونت خانه را ترك نكنیم
اگر علائمی نظیر سرفه، تب، تنگی نفس، حالت تهوع یا اسهال را در خود دیدید، خانه را برای رفتن به محل كار یا كلاس درس یا مكانهای عمومی ترك نكنید.
توصیه میشود كه تا جای امكان رفتوآمد به بیرون از خانه را فعلا محدود كنید، مگر آنكه خانه را بهقصد رفتن به بیمارستان ترك میكنید. از حضور در مكانهای عمومی خودداری كنید و تا جای امكان، از سرویسهای حملونقل عمومی استفاده نكنید.
اگر فردی مبتلا به بیماری كرونا تشخیص داده شد، باید در خانه بماند و ترك خانه مستلزم تشخیص و صلاحدید مسئولان و متخصصان مراكز بهداشتی و درمانی است و باید با مشورت آنها صورت بگیرد.
4. هنگام پختن غذا موارد احتیاطی و بهداشتی را رعایت كنیم
بههنگام پختن غذا، پیشخوان كابینتها و نقاط دیگر را از قبل تمیز و ضدعفونی كرده باشید. غذاهای باقیمانده را در فریزر بگذارید و از قراردادن طولانیمدت آنها در دمای اتاق خودداری كنید.
5. جاهایی كه زیاد در تماس با دستها قرار میگیرند را تمیز و ضدعفونیكنیم
پیشخوانها، میز غذاخوری، دستگیرههای درها، گوشیهای موبایل، كیبورد، تبلت و … از جمله مواردی هستند كه توصیه میشود هر روز با اسپریهای مخصوص یا دستمال، تمیزشان كنید.
تمیزكردن روزانۀ سرویسهای بهداشتی را هم از یاد نبرید.
6. از لوازم و وسایل خانه بهصورت اشتراكی استفاده نكنیم
بشقاب، لیوان، فنجان، قاشق و چنگال، حوله، شانه و تیغ اصلاح ازجمله مواردی هستند كه توصیه میشود بهطور اشتراكی با دیگران استفاده نكنید و از هركدام، یكی مختص خودتان داشته باشید. پس از استفاده از هریك از این لوازم، آنها را با آب و مایع شوینده بشویید.
7. از رفتن به سفرهای بیمورد خودداری كنیم
محیط داخل هواپیما یا دیگر وسایل حملونقل، كوچك و سربسته است و امكان شیوع بیماری ها در چنین مكانهایی زیاد است. سفرهای تفریحی را به تعویق بیندازید و اگر كار واجبی دارید، پیش از سفر با متخصص مشورت كنید و واكسنهای لازم را تزریق كنید.
8. ارتباطمان را با دیگر افراد حاضر در خانه و حیوانات خانگی محدود كنیم
تا جای ممكن، در اتاق خودتان بمانید و با دیگر اعضای خانه كمتر تماس داشته باشید (دستدادن، روبوسی).
در صورت امكان از سرویس بهداشتی شخصی استفاده كنید.
اگر حیوان خانگی دارید، تماس با او را هم محدود كنید و اگر حالات غیرعادی از خود نشان میدهد، او را به دامپزشكی ببرید.
9. پیش از مراجعه به مراكز درمانی با آنها تماس بگیریم
اگر به ابتلا به بیماری كرونا مشكوك شدهاید و علائم آن را دارید، بهتر است در خانه بمانید و پیش از مراجعه به مراكز درمانی حتما با آنها تماس بگیرید؛ به این صورت، آنها فرصت خواهند داشت كه نزدیكشدن شما به دیگران و بهخطرانداختن آنها را تا حد امكان محدود كنند.
10. از ماسك طبی استفاده كنیم
وقتی در مجاورت حیوانات خانگی یا افراد دیگر هستید، از ماسك طبی استفاده كنید (حضور در كنار دیگران در اتاق یا خودرو)؛ و نیز بههنگام مراجعه به مراكز درمانی. اگر به هر دلیلی قادر به گذاشتن ماسك طبی نبودید (مثلا اگر با گذاشتن ماسك مشكل تنفسی پیدا میكنید)، كسانی كه در ارتباط با شما هستند باید ماسك بگذارند.
11. دهان و بینیمان را هنگام عطسه یا سرفه بپوشانیم
بههنگام عطسه یا سرفه با دستمال یا بازو جلوی دهان و بینی خود را بگیرید. دستمال مورداستفاده را در سطل زباله مخصوص پسماند عفونی (اگر در دسترس است) بیندازید. بلافاصله پس از عطسه یا سرفه، دستهای خود را با آب و صابون یا محصولات ضدعفونیكننده بشویید یا تمیز كنید.
12. علائم بیماری را زیر نظر بگیریم
اگر علائم بیماری كرونا را در خود حس كردید و به بروز بیماری مشكوك شدید، حتما با مراكز درمانی تماس بگیرید (قبل از آنكه حضورا به مراكز درمانی مراجعه كنید). دقت داشته باشید كه عطسهكردن و آبریزش بینی از علائم قطعی كرونا نیستند (سرفه، بدندرد، تنگی نفس و تب علائم اصلی هستند). همچنین حدود 2 هفته زمان میبرد تا فاز اصلی بیماری شروع شود (پس از مشاهده اولین اثر علائم آن).
***
برگرفته از www.chetor.com