محفل شعر طنز به یاد زندهیاد زرویی در سیزدهمین جشنواره شعر فجر برگزار می شود.
به گزارش پایگاه خبری حوزه هنری، محفل شاعران رسانه از سلسله محافل سیزدهمین جشنواره بینالمللی شعر فجر با تقدیر و تجلیل از اساتید برجسته و پیشكسوت حوزه شعر، روزنامهنگاری و موسیقی روز چهارشنبه 19 دی در تالار رودكی برگزار شد.
دبیر اجرایی سیزدهمین جشنواره شعر فجر گفت: محفل شعر طنزی به یاد ابوالفضل زرویی نصرآباد در برنامه داریم كه به زودی اطلاعرسانی خواهیم كرد.
روزنامهنگاری بازنشستگی ندارد
در ابتدای این محفل، مهدی قزلی با ذكر خاطراتی از دوران روزنامهنگاری خود گفت: خودم را همصنف بسیاری از شما كه اینجا تشریف دارید میدانم، به این علت كه از دوران دانشجویی، دلمشغولی این حوزه را داشتم. بعد هم در مجلاتی كه روی كیوسك میآمد و رگ و ریشه دانشجویی داشت مثل نقطه سرخط، فعال بودم. از آخرین كارها هم میشود به كار در گروه مجلات همشهری، راه اندازی همشهری داستان و بعد هم بیش از یك سال فعالیت در همشهری آیه اشاره كرد.
وی افزود: به عنوان یك عضو كوچك از خانواده مطبوعات، بسیار باعث افتخارم است در جایی هستم كه بزرگان رسانه حضور دارند.
قزلی با تشریح روند اجرایی جشنواره شعر فجر گفت: برگزاری بزرگترین رویداد شعر كشور از سال 1393 بر عهده بنیاد شعر و ابدیات داستانی ایرانیان قرار گرفت و با مشورت جدی كه با بزرگان ادبیات داشتیم به نظرمان رسید كه به جای ارسال آثار، روی كتابهای منتشر شده در سال گذشته تمركز كنیم كه بعد از این چندسال، جمعبندی ما این است كه در كل این تاثیرات مثبت بودهاند.
مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی ضمن تاكید بر اهمیت گردآوری آثار یك شاعر در قالب كتاب افزود: شاعران زیادی داریم و داشتیم كه شعر گفتند، شاعر بسیار خوبی هم بودند اما بعد از مدتی به هر ترتیبی اثری از آنها باقی نماند؛ به خاطر اینكه اشعار و آثارشان به كتاب تبدیل نشدند. ما انشاالله كاستیهای ارسال خود شعر و نه كتاب را برای كسانی كه امكان انتشار كتاب ندارند مدنظر داریم و سال آینده به این موضوع توجه جدی میكنیم. برای اینكه جشنواره در سطح باقی نماند و كتابهایی كه در سالهای قبلتر منتشر شدهاند هم مورد توجه قرار دهیم، محافل جشنواره را در فاصله یكی دو ماه مانده تا اختتامیه در نظر گرفتیم تا امكان شعر خواندن و شعر شنیدن برقرار شود.
دبیر اجرایی سیزدهمین جشنواره شعر فجر درباره محافل این دوره گفت: محفل اول امسال به سنت چند سال گذشته با حضور دبیران ادوار گذشته برگزار شد و كارش را در گتوند، زادگاه قیصر امینپور شروع كرد. محافل دیگری نیز همچون محفل شعر زنان، محفل شعر فاطمی و محفل شعر طنز به یاد ابوالفضل زرویی نصرآباد در برنامه داریم كه به زودی اطلاعرسانی خواهیم كرد.
قزلی به روند بررسی آثار جشنواره سیزدهم اشاره كرد و گفت: 4500 اثر در سه دسته شعر بزرگسال، درباره شعر و شعر كودك و نوجوان به جشنواره بینالمللی شعر فجر ارسال شده و داوران ما با جدیت آثار را بررسی میكنند.
وی در پایان گفت: ما از اساتیدی نظیر آقای صدیقی یاد گرفتیم كار روزنامهنگاری از آن شغلهایی است كه نه روز میشناسد، نه شب و بازنشستگی هم ندارد. از آنجا كه آقای صدیقی را میشناسیم میدانیم اهل نشستن نیستند و حتما فضای روزنامه نگاری و خبرنگاری ما از خدمات ایشان استفاده خواهد كرد. امیدوارم سهم كوچك ما در تجلیل از استاد فریدون صدیقی، طلیعهای باشد برای اینكه به كسانی كه باید به این موضوع توجه كنند، تلنگری وارد شود و از صدیقی تجلیل كنند.
ایستادن و ماندن برای جشنواره شعر فجر
ابراهیم اسماعیلی اراضی، شاعر و دبیر محفل شاعران رسانه درباره روند برگزاری این محفل گفت: اوایل دیماه بود كه آقای بهروز جلالی، معاون محترم فرهنگی و امور استانهای بنیاد با من درباره برگزاری محفل شعر در جشنواره بینالمللی جشنواره شعر فجر برای اهالی رسانه صحبت كرد؛ اینكه بچههای شاعر كه در رسانهها كار میكنند معمولا زحمت خبرهای جشنواره روی دوششان است اما خودشان پشت خبر میمانند و از طرفی، بزرگداشتی برای پیشكسوتان عرصه رسانه داشته باشیم. مراحل اجرایی كار به سرعت طی شد تا به امروز رسیدیم كه در خدمت شما هستیم . امیدواریم سال بعد نوبت به كسانی برسد كه امسال شرمندهشان شدیم.
اسماعیلی اراضی درباره جشنواره شعر فجر نیز اشاره كرد: جشنواه شعر فجر اگر دردهایی دارد، دوایش آمدن و ایستادن است.
شاعر نمیتواند روزنامهنگار باشد
فریدون صدیقی، پیشكسوت روزنامهنگاری كشور با ذكر خاطراتی از دوران روزنامهنگاری خود گفت: من گلهمند از هیچكس نیستم. من مرهون رسانه هستم، با رسانه بزرگ شدهام. همشهری را دوست دارم و هنوز هم میخرمش.
صدیقی درباره ارتباط روزنامهنگار و شعر صحبت كرد و ادامه داد: آیا امكان دارد شاعر روزنامهنگار یا داستاننویس شود؟ كسی كه درام را بشناسد، میتواند داستاننویس شود. اگر درام را بشناسد، میتواند روزنامهنگار شود. داستاننویس میتواند شاعر شود؟ نه، شاعر شاعر است و قرار ندارد. اگر شاعر هستید، روزنامهنگاری را رها كنید و به دغدغه شاعریتان برسید. شاعر یك خصلت گوهری دارد كه مال خودش است.
این پیشكسوت حوزه رسانه صحبتهایش را با خواندن بخشهایی از شعری از منوچهر آتشی به پایان برد.
عارف قزوینی، آغازگر نسل جدید ترانهسرایان ایران بود
در ادامه این محفل، صدیق تعریف پشت تریبون قرار گرفت و با ذكر خاطرههایی از نحوه آشنایی با نشریهها گفت: روزنامه خواندن را طبیعتا از كیهان بچهها شروع كردم و بعد به مجله جوانان رسیدم. یادم است بعضی از نامداران امروز شعرهایشان را به آن بخش میفرستادند. اسمهایی مثل منصور اوجی از شیراز، جلال الدین ملكشاه از سنندج، محمدرضا عبدالملكیان و بسیاری كه بعدها از نزدیك با بعضی از آنها آشنا شدم. بخش دیگر هم كه یادم نمیرود، بخشی بود كه داستانی درباره مضمون و كلام یك ترانه نوشته میشد. هیچگانه ترانه جمعهها كه براساس آهنگ فرهاد مهراد نوشته شده بود از یادم نمیرود.
تعریف سپس درباره عارف قزوینی صحبت كرد و ادامه داد: قبل از عارف ترانهها خیلی تكراری و یكنواخت جلو میرفت. عارف با آمدنش روحی به ترانه دمید كه به شكل عمودی و فوارهای خودش را نشان داد. به تحقیق، تكتك تصانیف عارف به یك مورد خاص اجتماعی سیاسی مربوط میشود و میتوان گفت عارف به نوعی گزارشگر و روزنامهنگار بوده. ضمن اینكه نمیتوان او را فقط در كلام خلاصه كرد. میشود گفت كه یك منشوری از چند هنر است؛ آواز خوش، نواسازی و آهنگسازی، تصنیف و شعر. علت ماندگاری اصلی كلام عارف، صرفا واگویه مسائل تاریخی نیست بلكه دلیلش ساختار پرقدرت و ملودیهای زیبای او است. خود ملودیهایی كه عارف انتخاب كرده به تنهایی دارای ارزش هنری بسیار بالایی است.
در این محفل سید عبدالجواد موسوی، حامد عسكری، حامد یعقوبی، آرش نصیری، یاسین نمكچیان، ساره دستاران، صادق رحمانی، زهیر توكلی، محمدرضا فرخانی، شهاب دارابیان، عباس كریمی، سید محمد جواد هاشمی، سلمان نظافت یزدی، آرش شفاعی، مرتضی كاردر و مریم آموسا از شاعران رسانه و مطبوعات شعرخوانی كردند.
در پایان این مراسم از فریدون صدیقی (استاد پیشكسوت روزنامهنگاری)، علیرضا طبایی (شاعر و مدیر صفحات ادبی)، و صدیق تعریف (خواننده و موسیقیپژوه) تجلیل شد.
گفتنی است، هفته گذشته، ابراهیم اسماعیلی اراضی دبیر محفل شاعران رسانه به نمایندگی از بنیاد شعر و ادبیات داستانی در منزل تیمور گورگین شاعر، ترانهسرا و روزنامهنگار در شهر خمام استان گیلان حضور یافت و با اهدای لوح تقدیر و هدیه از ایشان تقدیر كرد.