از «نیمه»های دریا تا «یزله»های حماسه؛ روایت موسیقی بوشهر از كار و مقاومت

موسیقی بوشهر فقط مجموعه‌ای از نغمه‌های محلی نیست؛ بخشی از تاریخ و زندگی مردم جنوب در آوازهایی روایت شده كه زمانی بر عرشه لنج‌ها برای هماهنگی كار و افزایش انرژی خوانده می‌شدند و امروز در قالب «یزله» و دیگر گونه‌های موسیقایی، خاطره دریا، كار، آیین و مقاومت را به نسل‌های بعد منتقل می‌كنند.

1405/06/26
|
20:25
|

به گزارش روابط عمومی رادیو صبا، هنرمندان در طول تاریخ همواره یكی از مهم‌ترین گروه‌های اجتماعی در ثبت و ماندگار كردن رویدادها و تجربه‌های مردم بوده‌اند. موسیقی نیز در این میان نقشی مهم داشته و در مناطق مختلف ایران، بسیاری از وقایع تاریخی و سبك زندگی مردم در قالب آواز و ترانه به نسل‌های بعد منتقل شده است.
در همین زمینه، اكبر ابراهیمی، خواننده بوشهری، در برنامه «نت زندگی» رادیو صبا درباره موسیقی محلی بوشهر، آواهای كار و آثار حماسی خود سخن گفت.
ابراهیمی با اشاره به پیوند موسیقی بوشهر با زندگی مردم جنوب اظهار كرد: بخش قابل توجهی از آواهای كاری این منطقه به دریا، صیادی و دریانوردی مربوط می‌شود. این آواها كه در فرهنگ بوشهر «نیمه» نام دارند، برای فعالیت‌های مختلف روی لنج مورد استفاده قرار می‌گرفتند؛ از پاروزدن و بالا بردن بادبان گرفته تا لنگر انداختن، تور كشیدن و به آب انداختن لنج.
وی با بیان اینكه ماشینی شدن ابزارهای صید موجب كمرنگ شدن برخی از این آواها شده است، افزود: دریانوردان جنوبی در شرایط دشوار كار در گرمای شدید، از آوازهای دریایی برای ایجاد انرژی و هماهنگی استفاده می‌كردند. در بسیاری از این «نیمه»ها نیز نام خداوند و ائمه اطهار(ع) ذكر می‌شده و عباراتی در مدح پیامبر اكرم(ص) و حضرت علی(ع) به كار می‌رفته است.
این خواننده بوشهری درباره «یزله» نیز توضیح داد: یزله یكی از گونه‌های آوازی موسیقی بوشهر است كه معمولاً با حضور یك تك‌خوان و گروه پاسخ‌خوان اجرا می‌شود. این گونه موسیقایی كه ریشه‌هایی در آواهای دریانوردی دارد، بعدها از فضای كار در دریا به محافل مردم راه پیدا كرد و در مراسم شادی و سوگواری مورد استفاده قرار گرفت.
ابراهیمی همچنین درباره قطعه «یزله تنگسیر» گفت كه این اثر از دو فرم موسیقی بوشهری، از جمله جنگ‌نامه‌خوانی، بهره گرفته است. محتوای اثر به حضور نیروهای انگلیسی در آب‌های جنوب و مقاومت مردم منطقه در برابر آنها، به‌ویژه مبارزات رئیسعلی دلواری و مردم تنگستان، می‌پردازد.
وی با اشاره به استقبال مردم از آثار حماسی خود، از احتمال تولید یك یزله جدید با موضوع حوادث اخیر خبر داد و گفت كه تلاش دارد در صورت فراهم شدن شرایط، اثری تازه در این زمینه تولید كند.
ابراهیمی در پایان نیز با اشاره به حضور مردم در برنامه‌های عمومی، از همراهی آنها قدردانی كرد و گفت: «تمام كار قشنگی كه مردم عزیز ایران با حضور خود انجام می‌دهند، قابل احترام است. من دست‌بوس همه مردم ایران هستم و خاك پای آنها را می‌بوسم.»
از دیگر آثار حماسی این خواننده می‌توان به «یزله خیبرشكن» اشاره كرد كه در ادامه این گفت‌وگو برای شنوندگان رادیو صبا پخش شد.

دسترسی سریع