«هوش مصنوعی و آینده علم»؛ گفتگویی جذاب با الهام سلیمانی، نخبه جوان ایرانی

در برنامه این هفته «فرش قرمز» رادیو صبا، الهام سلیمانی، دانشمند و نخبه جوان ایرانی، از آرزوهای كودكی‌اش برای تبدیل شدن به یك دانشمند، دستاوردهای علمی‌اش در حوزه‌های سلول‌های خورشیدی و تصاویر پزشكی، و چالش‌های هوش مصنوعی سخن گفت. او با تأكید بر اهمیت تلاش و انگیزه، نسل آینده را به دستیابی به موفقیت‌های علمی تشویق كرد

1403/11/07
|
09:08
|

به گزارش روابط عمومی رادیو صبا، «فرش قرمز» عنوان یكی از برنامه‌های گفت‌وگو محور این شبكه رادیویی است كه جمعه شب‌ها میزبان نخبگان خوب كشور می‌شود. این برنامه اخیراً، الهام سلیمانی، دانشمند و نخبه ایرانی، مهمان ویژه این برنامه بود.
این پژوهشگر در ابتدا به این سوال پاسخ داد كه چگونه لقب «نخبه» به او داده شده است. او به یاد دوران كودكی خود اشاره كرد و گفت كه از همان زمان همیشه آرزو داشت دانشمند شود. به گفته این نخبه جوان، در دهه شصت، مجله «دانشمند» برایش بسیار جذاب بود و همیشه دوست داشت عكسی از خود را روی جلد آن ببیند. این علاقه به علم و دانش به قدری قوی بود كه حتی خواهر و برادرانش نیز از آن تعجب می‌كردند.
مهمان برنامه همچنین به این نكته اشاره كرد كه دخترش نیز در حال حاضر در مسیر مشابهی قرار دارد و به عنوان یك دانشمند كوچك، سوالات جالبی از او می‌پرسد. یكی از سوالات جالب دخترش درباره تفاوت نورون‌های مغز انسان و سیم‌كشی ربات‌ها بود.
در ادامه، این نخبه جوان به كارهای علمی خود اشاره كرد و گفت كه در دوران كارشناسی، روی سلول‌های خورشیدی كار كرده و در مقطع كارشناسی ارشد، بهبود تصاویر سی‌تی‌اسكن را مورد بررسی قرار داده است. او توضیح داد كه این كار به تشخیص زودهنگام سرطان كمك می‌كند و به نوعی بهبود كیفیت تصاویر پزشكی را هدف قرار داده است.
گفتگو به سمت تدریس و آموزش نیز كشیده شد و این پژوهشگر از علاقه خود به تدریس زبان انگلیسی به كودكان صحبت كرد. او به یاد دارد كه اولین دستمزد خود را به مبلغ 20 هزار تومان دریافت كرده و اولین كتابی كه ترجمه كرده، در زمینه رادیوداروها بوده است.
در ادامه، مهمان برنامه به این نكته اشاره كرد كه ایرانیان می‌توانند جایزه نوبل را كسب كنند و امیدوار است كه با تلاش و كوشش، این هدف محقق شود.
بحث به سمت هوش مصنوعی كشیده شد و این نخبه جوان توضیح داد كه در زمینه‌های مختلف از هوش مصنوعی استفاده كرده و به ویژه در تولید محتوا و بهینه‌سازی وب‌سایت‌ها به كار گرفته است. او به عنوان یك دستیار كارآمد، هوش مصنوعی را ابزاری مفید برای پژوهشگران دانست و گفت كه این فناوری می‌تواند زمان زیادی را برای افرادی كه در زمینه‌های مختلف فعالیت می‌كنند، صرفه‌جویی كند.
مهمان برنامه به نكته‌ای جالب اشاره كرد و گفت: "اگر نحوه صحبت كردن با هوش مصنوعی را درست انجام دهید، می‌تواند به شما كمك كند تا به بهترین نتایج برسید." او همچنین به چالش‌های موجود در استفاده از هوش مصنوعی اشاره كرد و گفت كه برخی افراد به جای تفكر و خلاقیت، به كپی‌كاری روی می‌آورند.
این پژوهشگر تأكید كرد كه هوش مصنوعی هنوز نقاط ضعفی دارد و در برخی موارد پاسخ‌های اشتباهی ارائه می‌دهد. او به پروژه‌ای كه با یكی از اساتید در زمینه فلسفه و آینده‌پژوهی انجام می‌دهد، اشاره كرد و گفت كه هدف این پروژه، توسعه هوش مصنوعی اخلاق‌محور بر مبنای تعالیم اسلامی است. او ابراز امیدواری كرد كه این پروژه بتواند به بهبود نگرش‌ها و استفاده‌های انسانی از هوش مصنوعی كمك كند.
این نخبه همچنین به فعالیت‌های اخیر خود در زمینه هوش مصنوعی پرداخت و گفت كه وب‌سایتی برای پژوهشگران طراحی كرده كه نحوه استفاده از همایش‌های آنلاین را آموزش می‌دهد. او تأكید كرد كه این دستیار هوش مصنوعی می‌تواند به پژوهشگران كمك كند تا مقالات مرتبط و جدید را پیدا كنند و زمان مطالعه را كاهش دهند.
در بخش پایانی گفتگو، مهمان برنامه به اهمیت انگیزه و تلاش در زندگی اشاره كرد و گفت: "باید به ایرانی بودن خود افتخار كنیم و نسل آینده را تشویق كنیم كه به موفقیت‌های علمی دست یابند." او تأكید كرد كه نباید به فشارها و سختی‌ها نالید، بلكه باید برای بهبود شرایط تلاش كرد.
این پژوهشگر در نهایت به كتابی به نام "مغز توسعه یافته" اشاره كرد و آن را منبع خوبی برای درك بهتر عملكرد مغز و انگیزه‌های انسانی دانست و گفت
گفت: «همیشه باید تلاش كنیم و هیچ‌گاه از یادگیری و پیشرفت دست نكشیم.»
این گفتگو نشان‌دهنده عزم و اراده خانم سلیمانی برای پیشرفت در علم و فناوری و همچنین تأكید بر اهمیت همكاری و همدلی در جامعه علمی بود. امیدواریم كه او و دیگر نخبگان ایرانی در آینده موفقیت‌های بیشتری كسب كنند

برنامه «فرش قرمز» جمعه‌ها ساعت 21 به تهیه كنندگی نیلوفر قاسمی و با اجرای امیر اكبری تقدیم مخاطبان می‌شود.

دسترسی سریع